Gör en rundtur till några skånska vingårdar i sommar

Gavelinwine genomför 4 olika  – Skånska Vinresor under sommaren 2018. Dagsturer med buss där de besöker lokala vinodlare, provar deras viner och äter god mat. Ett exklusivt tillfälle att få uppleva och lära känna  det snabbt växande vinlandet Sverige.
läs mer här om vilken rundtur som passar dig bäst!

Många internationella medaljer till svenska viner

Många svenska viner har fått medaljer de senaste åren, här är en lista över några som fått 2018

Årets svenska vinambassadörer 2017 utsedda!

För tredje året i rad delas priset ut av Vingården i Klagshamn och i likhet med förra året så delas det ut till den eller de som under året visat ett engagemang utöver det vanliga gällande svenskt vin.
2017 delas priset mellan Carina Olofsson Gavelin, sommelier, Certified Educator Sud de France Master Languedoc-Roussillon, rådgivare och researrangör
och
Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt Vin, vinodlare och författare.
Läs juryns motivering här
​​​​​​​

Fler och fler svenska viner belönas  med medaljer utomlands.
Denna gång är det Södåkra Vingård som fått guldmedaljer för båda sina viner Caprice and Barcarolle 2016 vid International Piwi Wine Award i Tyskland.
 

Skåne är på väg att bli Sveriges Provence

Har du semester kvar?
I en artikel i "Husbil och Husvagn på väg" får du restips. De har valt ut 10 vingårdar som erbjuder guidade visningar och vinprovning 
Läs artikeln här

 

Årets Svenska Vinambassadör 2016 - Victor Fuentes!
 
För andra året i rad delas priset ut av Vingården i Klagshamn  till den eller de som under året visat ett engagemang utöver det vanliga gällande svenskt vin. 
 
Victor jobbar till vardags som sommelier på Swedish Taste i Göteborg.
 
Juryns Motivering:
Victor har med hjärta, lekfullhet och kompetens tagit in svenskt vin i finrummet. Med sin brinnande entusiasm och sitt opretentiösa sätt har han satt svenskt vin i rampljuset och visat på dess förträfflighet som måltidsdryck.

 

SKÖRDEDAGS!
Har du lust och tid att vara med och skörda vin? Under september och oktober tar många vingårdar hjälp av allmänheten för att hinna med. Läs mer på respektive 
vingårds hemsida (se karta) om det finns någon nära dig. Även vingårdar på Öland, Gotland, i Halland och Blekinge har vingårdar där du kan vara med vid skörd.

 

”Svenskt vin är ofta ett bättre val än ekovin”
I Sverige är det inte godkänt att använda kopparföreningar i bekämpningsmedel i vingården. Föreningen Svenskt Vin förundras över att KRAV accepterar att utländskt ekovin besprutas och tycker att fler borde välja vin från Sverige.Staffan Lake – ordförande i Föreningen Svenskt Vin – förundras över accepterandet.
–Det känns onekligen märkligt att KRAV accepterar kopparsalter vid KRAV märkning av utländskt vin när det finns vindruvor och vin från Sverige som inte är besprutade med koppar.
 

Svensk vingård på La Cité du Vin i Bordeaux
Den första juni öppnade världens största kulturella centra för vin La Cité du Vin i Bordeaux sina portar.
Där kan man att kunna avnjuta vin från alla vinproducerande länder runt om i världen. 

Det står nu klart vilken vingård som kommer att representera Sverige på vincentret La Cité du Vin i Bordeaux. Valet faller på en prisbelönt vingård som var en av de första att satsa på vinodling i Sverige. Vingården i Klagshamn producerar idag 5-6000 flaskor årligen.

Vill du lära dig mer om vinodling?
Hvilan utbildning ger en kurs "Starta en vinodling - vinterbeskärning"
den 26 februari 2016, plats Åkarp
Är du intresserad, anmäl dig direkt på
E-mail:kurs@hvilanutbildning.se läs mer på hemsidan
www.hvilanutbildning.se

Kall sommar ger mindre skörd  av svenska vindruvor
Orsaken till årets försämring är att blomningen på vinrankorna blev tre-fyra veckor försenad på grund av att det var kyligt i maj-juni.
Den försenade blomningen har i sin tur gjort att många druvor inte hinner utvecklas tillräckligt mycket så att de kan komma upp i tillräckligt hög socker- eller alkoholhalt innan de ska skördas. Mycket sol kan kompensera för den senare blomningen när druvorna mognar under augusti till oktober.

 

Sveriges motstånd för gårdsförsäljning av vin kräver nya lösningar

En vingård i skåne har hittat en egen väg. Genom att starta ett företag i Danmark och skaffa en lokal i Helsingör kan kunder beställa vinet på hemsidan eller i butiken i Helsingör och sedan hämta ut det på vingården.


Vinbedömning i Danmark

En av skånes duktiga vingårdar har ännu en gång fått diplom för sitt goda vin Boheme gjord på druvan Solaris, vid en bedömning av 200 olika viner i Danmark.
Enl. domarnas kommentarer så är det gyllengult, fruktigt och med lång eftersmak.
Grattis säger vi till Södåkra Vingård!

Skånes Matfestival 22-24 maj 2015

Här kan du provsmaka, äta, dricka, uppleva och upptäcka. I festivalens temaområde ”Dryck” kan du bl.a. möta människor som på ett eller annat sätt arbetar med vin och som vill dela med sig av sin kunskap och sin passion. Visste du att det finns 26 vingårdar i Skåne? På festivalen kan du upptäcka många olika drycker, söta och starka, mousserande och uppfriskande, och få inblick i hur skånska drycker och droppar skapas. Läs mer här

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Rosépremiär  3 maj
Nu har många vingårdar släppt sina roséviner för året. Passa t.ex. på att smaka på  Åhus Vingårds viner på Rökeriet den 3 maj för mer info se www.rökeriet.se

 

Årets Svenska Vinambassadör 2018 utsedd

Med motiveringen:
”Allt eftersom fler svenska viner ser dagens ljus har Mikael Mölstad, som en sann ambassadör, med outsinlig entusiasm samt genom sin unika position i diverse medier-vinskribent i Svenska Dagbladet, Redaktör på Allt om Vin, grundare till restaurangguiden White Guide och chefredaktör på nyhetsbrevet WOW-News och författare till den svenska vinbibeln ”En värld av vin”- både inspirerat den svenska vinnäringen i sitt arbete och spridit budskapet om svenska viner till vinkonsumenterna”

Guld till Aplagården samt diplom för vinet "Sonjas söta"
I världens största tävling för icke kommersiella vinmakare (The WineMaker International Amateur Wine Competition) i Vermont, U.S.A. tog Aplagårdens Vingård Guldmedalj.
Vinet tävlade i kategorin Late harvest & icewine". I tävlingen tillämpar man bedömning enligt UC Davies - skalan där den maximala poängen är 20. Tre olika domare tilldelade Sonjas söta 14,5, 15 respektive 16 poäng.
Sonjas söta består av 100% solarisdruvor som skördades under senhösten 2016 och har en restsötma på 62 g/l.

 

Medaljer ännu en gång till Svenska viner på International WineChallenge i London
Vingården i Klagshamns vita viner Inkognito 2015 och EGO 3 belönades med varsin silvermedalj
Även viner från Flyinge Vingård fick 2 st Commended på samma tävling.

 

Vinlandet Sverige! Så smakar det!
Lerjordar, regn, regn, regn och 12-gradig sommar – kan man verkligen göra vin här? Lyssna och läs här om programmet  Meny på P1, som informerar om svenskt vin
 

Svensk vinodling uppmärksammas i England

Den brittiska tidningen The Guardian rapporterar om hur svenskt vin fortsätter att utvecklas
i takt med klimatförändringarna.
läs mer här

 

Diplom till Skånska viner

Många av "Vinvägen i Skåne´s "gårdar hade lämnat in sina viner till den årliga provningen av svenska viner.

Diplom för BRA VIN fick följande vingårdar :
Domän Sånana, Gullycke Vingård, Lyngby vin
Skepparps Vingård, Söderåkra Vingård
Vingården i Frillestad & Vingården i Åhus

 

Regeringen stänger dörren helt för gårdsförsäljning

Sveriges nya folkhälsominister gör gemensam sak med nykterhetslobbyn och lägger delbetänkandet angående gårdsförsäljning på hyllan. Föreningen Svenska Vinodlare är dock vana att kämpa i motvind och kommer försätta kampen för en levande landsbygd och möjligheten att få sälja sina egna produkter direkt till konsument. 
– Vi fortsätter att driva frågan om gårdsförsäljning, vill man på allvar skapa arbetstillfällen på landsbygden så är det här ett bra initiativ, avslutar Staffan Lake.


En bok om 20 skånska vingårdar att ge bort

eller behålla själv


Boken innehåller 20 reportage från olika vingårdar i Skåne. En del av odlarna är kommersiella och en del hobbyodlare, några har större odlingar och andra mindre. Gemensamt för alla är att de gärna tar emot besök.

 

Läs mer på www.tjugoskanskavingardar.se